2019-11-21 12:17:54• hírek • Bede Emőke

Évente több mint 40 ezer személy halálát okozza a dohányzás

Romániában minden évben, november harmadik csütörtökjén tartják a dohányzásellenes napot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire, különös tekintettel azokra a betegségekre, melyek közvetve vagy közvetlenül összefüggésbe hozhatóak a káros szenvedéllyel.

A dohányzás világszerte évente 6 millió ember halálát okozza, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai. A WHO becslése szerint hatékony szabályozás hiányában ez a szám tovább emelkedik majd, 2030-ra a halálesetek száma elérheti a 8 milliót. Tájékoztatásuk szerint a dohányzás által leginkább veszélyeztetett korosztály a gyerekek és tinédzserek csoportja, kik nem csak közvetlenül, de közvetve, passzív dohányosként is érintettek a kérdésben. Mi több, a WHO felmérései azt mutatják, hogy naponta 100 ezer fiatal szokik rá a dohányzásra világszerte.


Az Országos Közegészségügyi Hivatal 2018-as tájékoztatása szerint Romániában továbbra is magas a dohányosok száma: a 15 év feletti korosztály 28 százaléka rendszeresen fogyaszt valamilyen dohányterméket. Nemekre lebontva elmondható, hogy a férfiak jóval nagyobb arányban (38 százalék) dohányoznak, mint a nők (19 százalék), életkor tekintetében pedig a legtöbb dohányos személyt a 25-44 év közötti korosztályban regisztrálták. A legkedveltebb termék a klasszikus értelemben vett cigaretta, melyből naponta átlagban 16,6 szálat szív el egy romániai dohányos.


A dohányzás nem csak a felnőttek körében gyakori, hanem sajnos a fiatalok esetében is. A romániai, 16 éven aluli fiúknak 21,3 százaléka naponta dohányzik, a lányok körében ez az arány 18,3 százalék. Ugyanakkor a közegészségügyi hivatal mérlege szerint azon gyerekek száma is mérsékelt növekedést mutat, akik 13 évesen vagy még fiatalabb korban szoknak rá a dohányzásra.


A Román Pulmonológiai Társaság közlése szerint a tüdőrákkal küzdő páciensek 85 százaléka dohányos, további 15 százalékuknak pedig volt egy olyan hosszabb-rövidebb életszakasza, amikor rendszeresen dohányzott. A társaság felmérése szerint évente 42 ezer halálesetet okoznak mindazok a betegségek, melyek egyértelműen a dohányzáshoz köthetőek. Mi több, a dohányzás több ember öl meg, mint az alkohol, drogok, közlekedési balesetek, túlsúly és az öngyilkossági kísérletek együttvéve.


Ahhoz sem fér kétség, hogy sokkal könnyebb rászokni a cigarettára, mint leszokni róla. A közegészségügyi hivatal felmérése szerint a dohányosok 35,5 százaléka legalább egyszer megpróbálta letenni a cigarettát az elmúlt 12 hónap során. Legtöbben (80,8 százalék) segítség nélkül próbálnak túljutni a szenvedélyen, 8,2 százalékuk más jellegű nikotinos termékkel cserélte fel a dohányt, 1,4 százalékuk receptre kapható gyógyszerrel próbálkozott, 1,7 százalékuk tanácsadáson vett részt, 6,8 százalékuk pedig egyéb módszerekkel próbálkozott, mint például a növényi eredetű készítmények, akkupunktúra vagy más metódusok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: